Hvis man googler multitasking får man følgende definition fra Wikipedia:
”En almindelig tanke er at man kan nå mere på kortere tid ved at multitaske, dog viser meget forskning at det kan resultere i spildt tid og flere fejl på grund af utilstrækkelig opmærksomhed.”
Min erfaring er også, at det som regel tager meget længere tid, når jeg forsøger at gøre flere ting på en gang. Der er dog undtagelser. Jeg kan godt lytte til en lydbog, mens jeg laver praktiske opgaver hjemme. Jeg kan også lytte til instrumental musik, mens jeg besvarer e-mails etc., men så snart jeg skal koncentrere mig, fungerer det bedst kun at gøre en ting ad gangen.
Når det er sagt, så er vi generelt ikke skabt til at multitaske.
Jeg tror, at vi alle har oplevet det, at den person, som vi taler med, også samtidig forsøger at se på sin telefon eller tablet, hvad der er sket på Facebook i dag, og hvis du har prøvet det, ved du helt sikkert, hvor svært det er at føre en fornuftig samtale med vedkommende.
Det kan nemt skabe misforståelser og endda sure miner, fordi vi føler, at vores samtalepartner har større opmærksomhed mod skærmen end mod os.
Det er dog ikke kun et spørgsmål om høflighed eller hvordan vi omgås hinanden. Når du forsøger at gøre flere ting på en gang, går det ud over dine præstationer. I hvert fald i de situationer, hvor de ting, du gør på samme tid, overlapper i den samme del af din hjerne. Din opmærksomhed ryger over på den ene opgave, mens den anden bliver nedprioriteret. Og gør du det i længere tid, begynder du at ”flex-taske”. Det vil sige, at din opmærksomhed springer mellem opgaverne konstant. Og det går ud over din effektivitet.
Her er 3 ting, som multitasking gør ved dig:
- Du er længere tid om at løse to opgaver, hvis du prøver at løse dem samtidigt, end hvis du løser dem en ad gangen, se evt. videoen her, der demonstrerer det på bedste vis: Multitasking
- Prøv at cykle og tjekke din telefon på samme tid og se, hvad der sker! Du slingrer mere og kører langsommere. Du er tilbøjelig til at overse diverse skilte og andre cyklister og biler.
- Du får sværere ved at bruge ting, du lærer mens du foretager dig noget andet samtidig, end ting du lærer mens du koncentrer dig fuldt ud om dem. Det er fordi du husker dem, men ikke for dem bearbejdet ordentligt, hvis du samtidigt foretager dig andre ting.
Så hvad kan du så gøre for at undgå at mulittaske?
Nedenfor finder du 5 tips, der kan hjælpe dig på vej:
- Hver gang du skal i gang med en ny opgave, skal du beslutte dig for, hvor lang tid du vil bruge på opgaven. Det hjælper dig med at bevare fokus på den ENE opgave og få den løst på den tid, du har afsat hertil.
- Fokusér udelukkende på den ENE opgave, du har sat dig for at løse. Føler du, at du har brug for en pause – en rigtig pause, hvor du slipper din opgave og lader din hjerne få en pause – også fra alle de andre ting, der sker på computer. Vend herefter tilbage til den opgave, du var i gang med at løse, og fortsæt indtil den er helt løst.
- Del store opgaver op i mindre dele, sådan at du kan overskue, hvad det er, du skal gøre nu. De enkelte dele af opgaven skal helst ikke tage mere end 2-3 timer at løse, hvis de tager længere tid, virker de uoverskuelige, og så er det bedre at dele dem endnu mere ned i mindre dele, sådan at du føler, at du kommer nogen vegne, når du arbejder på dine opgaver.
- Vælg din vigtigste opgave for dagen, og løs den som den første opgave, når du møder på arbejde. På den måde sikrer du dig, at du får løst det vigtigste, lige meget hvad dagen ellers må byde på.
- Find ud af, i hvilke situationer du lettest falder i at multitaske. Når du næste gang er i en sådan situation, ved du, at du nu skal være ekstra opmærksom på ikke at komme til at multitaske.